Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Φλώρινας: Αυτό που φοβόμασταν με τη λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής συνέβη!
Αυτό που φοβόμασταν με τη λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής (κορωνίδας ενός νοσοκομείου), συνέβη! Αιφνιδιαστικά παραιτήθηκε ένας επιμελητής Β΄ και ο δεύτερος έχει εκδηλώσει εγγράφως την πρόθεσή του να παραιτηθεί, με ορατό ενδεχόμενο την ύπαρξη ενός μόνο ειδικού Παθολόγου (του Διευθυντή ο οποίος βρίσκεται σε παράταση λόγω covid καθώς έχει συμπληρώσει εδώ και 1,5 χρόνο τη θητεία του στο ΕΣΥ) για όλο το Νοσοκομείο, για το προσεχές χρονικό διάστημα.
Προτείναμε και ζητάμε (εγγράφως αλλά και στην, προ ολίγων ημερών, συνάντησή μας με τον Διοικητή της 3ης ΥΠΕ, το νέο Διοικητή ΓΝΦ, παρουσία και του κυβερνητικού Βουλευτή του νομού μας), την άμεση και ταυτόχρονη έγκριση 3 θέσεων Παθολόγων (Διευθυντή συν δύο επιμελητών Β΄) ώστε να δελεαστούν όσοι Παθολόγοι σκέφτονται και αναρωτιούνται αν αξίζει να υποβάλουν αίτηση για αυτές τις θέσεις.
Ζητάμε επίσης τη συνδρομή της 3ης ΥΠΕ ώστε να μετακινήσει Παθολόγους για εφημερίες και στήριξη της Παθολογικής Κλινικής, ώστε να απομακρυνθεί ο καθημερινός δυσεπίλυτος βραχνάς (με τεράστιο κόστος για τους συμπολίτες μας) της εύρεσης εφημερεύοντος Παθολόγου και της (νομοτελειακής με τα σημερινά δεδομένα) αδυναμίας νοσηλείας παθολογικών περιστατικών, σε περίπτωση οριστικής παραίτησης του δεύτερου επιμελητή Β΄.
Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο επειδή: α) υπάρχουν ελλείψεις πανελλαδικά στα δημόσια νοσοκομεία σε αναισθησιολόγους (κυρίως) και δευτερευόντως σε παθολόγους και αυτήν την εποχή όλη η Δυτική Μακεδονία αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με τη στελέχωση των Παθολογικών κλινικών των Νοσοκομείων της, β) δεν γίνεται να ανατεθεί η ευθύνη της εφημερίας σε ιατρούς άλλης ειδικότητας, ή έστω συναφούς της παθολογίας
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Πλιάτσικας Ιωάννης
Η Γραμματέας
Δημοπούλου Σταυρούλα
που η κυβέρνηση της “επανεκκίνησης” (μεταξύ μας ούτε και η αντιπολίτευση ενδιαφέρεται σοβαρά…) έχει θέσει σε αναστολή, δηλ. τους καταδικάζει σε φυσική εξόντωση στερώντας τους τα προς το ζην, αφού πρώτα τους διέσυρε ως “ψεκασμένους” και “αρνητές”.
Γι’ αυτούς δεν λέτε και πολλά -ή κάνω λάθος;;;
Πολύ σωστά τα λες…. Πρέπει να επιστρέψουν όλοι οι υγειονομικοί πίσω τώρα….
Καλά ο πρώην κι επι 41 μήνες διοικητής τι έκανε για να ΜΗΝ έλθουμε σ αυτή την κατάσταση; Που τόσο τον επαινούσαν Μπογιαντζιδης και ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ στην συνέντευξη πρόσφατα; Τι έκανε δηλαδή άμα δεν προνόησε για την στελέχωση της παθολογικής ; Δημόσιες σχέσεις η έγραφε
Χάιδευε αυτιά και έκανε δημόσιες σχέσεις ποικιλοτρόπως καθώς και … γνωριμίες!
Pingback: Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Φλώρινας: Αυτό που φοβόμασταν με τη λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής συνέβη! - Μακεδονία
Γιατί σε ένα οργανωμένο σύστημα Υγείας δεν γίνεται ο καθένας να κάνει ότι θέλει :
Η αποδέχεσαι τα πρωτόκολλα, ή πας σπίτι σου…
Δεν γίνεται να υπηρετείς κάτι που δεν αποδέχεσαι και δεν πιστεύεις.
το βλέπει έτσι;
Οι άλλες χώρες δεν έχουν επιτροπές ειδικών να εισηγηθούν τέτοια μέτρα;
Μάλλον έχουν ειδικούς πιο αποτελεσματικούς από τους δικούς μας (αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος) αλλά ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ…
ή στέλνεις τους ακαταδίωκτους εκεί που πρέπει…
Αγαπητέ Θεόδωρε, αγαπητοί συμπολίτες αν και αποφεύγω την εμπλοκή μου με την δημοσιότητα ειδικά σε ότι αφορά το Νοσοκομείο και τα δρώμενα υγείας, καθώς θεωρώ ότι ο χώρος αυτός είναι ” ιερός”, παρεμβαίνω μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις και κυρίως όταν χρειάζεται να δώσω διευκρινήσεις, με γνώμονα την προάσπιση του χώρου που υπηρετούσα.
Με αφορμή λοιπόν το σχόλιο του συμπολίτη μου, θα ήθελα να καταθέσω και εγώ την άποψή μου, για την αποφυγή παρεξηγήσεων και περαιτέρω σχολιασμών.
Το τι έκανα για το χώρο που υπηρέτησα 41 μήνες, πολύ συνοπτικά αναφέρθηκα στον απολογισμό μου και προφανώς δεν είναι εύκολο ποτέ ένας διοικητής, να κάνει όσα αυτός επιθυμεί, διότι η διοίκηση αποτελεί πολύπλευρη υπόθεση και το αποτέλεσμα αυτής, εκτός από τη διαχειριστική ικανότητα του προσώπου, σχετίζεται με πολλές και διάφορες παραμέτρους, π.χ. γενικότερη οικονομική και δημοσιονομική συγκυρία της χώρας, το timing και τις συγκυρίες επί των υγειονομικών καταστάσεων.
Επί του θέματος λοιπόν, αν ήταν εύκολο να εξασφαλίσουμε ιατρούς, με κάποιες απλές ενέργειες, θα είχε γίνει και δεν θα υπήρχαν κενά σε καμία κλινική και σε κανένα Νοσοκομείο.
Δόξα τω Θεώ επί των ημερών μου, δεν έκλεισε καμία κλινική και όχι ότι δεν υπήρχαν προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου, αλλά με την κατάλληλη συνεργασία, με τους ιατρικούς Δντες-το ιατρικό προσωπικό, με την υπερκείμενη αρχή και το Υπουργείο και με ορθολογικούς προγραμματισμούς, κρατήσαμε όρθιο ένα νοσοκομείο ακόμα και στις πιο δύσκολες συγκυρίες που αντιμετώπισε ποτέ η χώρα αλλά και η ανθρωπότητα, την υγειονομική κρίση του Covid 19.
Σήμερα λοιπόν το θέμα των παθολόγων είναι κάτι έκτακτο και μη προβλέψιμο, με αποτέλεσμα εγώ ως απερχόμενος διοικητής έζησα το πρόβλημα τις τελευταίες τρεις ημέρες της θητείας μου και ως εκ τούτου δεν μπόρεσα να ασχοληθώ και όντως η νέα διοίκηση έχει να αντιμετωπίσει έναν δύσκολο γρίφο, που δεν είναι εύκολο να δώσει άμεσες λύσεις.
Χρειάζεται η στήριξη όλων, πρωτίστως της πολιτείας και της Υγειονομικής περιφέρειας, προκειμένου με άμεσους ή εμμέσους τρόπους να δοθούν κάποιες λύσεις βοήθειας, μέχρι να εξευρεθεί μονιμότερη λύση.
Ήδη κατά το παρελθόν, ζήσαμε ανάλογα προβλήματα(2016-2018) με την Παιδιατρική- Χειρουργική κλινική, όπου και τότε χρειάστηκε η δραστική παρέμβαση της πολιτείας, αλλά και η συνδρομή των ήδη υπηρετούντων ιατρών κ.ο.κ.
Πιστεύω ότι και η σημερινή Διοίκηση και ο φίλος Γιώργος, θα πράξει ότι μπορεί προς την κατεύθυνσης αυτή(διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας) και δεν χρειάζεται πανικός σε αυτή τη φάση, ούτε να προδικάζουμε τα γεγονότα.
Οφείλω όμως για να μην πλανώνται εντυπώσεις και ερωτήματα(αν έγιναν όσα προβλεπόντουσαν επί θητείας μου) να αναφέρω στους συμπολίτες μου, επιγραμματικά το εξής:
1. Δεν είναι γνωστό σε κανέναν οι προθέσεις(πχ παραίτηση) του εκάστοτε εργαζόμενου και πολύ δε περισσότερο των ιατρών, οι οποίοι προφανώς υπό τις δεδομένες συνθήκες και τις ευκαιρίες που τους δίνει ο νόμος αναζητούν και επιδιώκουν το καλύτερο δυνατό κατά την κρίση τους, για την προσωπική και επαγγελματική τους ζωή.
2. Δεν δεσμεύεται κάνεις επί τη αναλήψη της υπηρεσίας του, ότι θα παραμείνει, π.χ για μία δεκαετία ή ότι δεν θα έχει δικαίωμα να παραιτηθεί.
3. Αυτά βεβαίως θα μπορούσαν να αποτελέσουν ζητήματα, τα οποία η πολιτεία πλέον οφείλει να τα θεσμοθετήσει προς την κατεύθυνση αυτή και όχι λειτουργώντας εκβιαστικά απέναντι στον εργαζόμενο, αλλά με την παροχή ανάλογων κινήτρων, να αποσπά τις όποιες δεσμεύσεις επιθυμεί.
4. Σήμερα όπως προφανώς έχει γίνει αντιληπτό, σε όσους παρακολουθούν την ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών που σχετίζεται με το νοσοκομείο Φλώρινας, τόσο η ανωτέρω ανάρτηση του Συλλόγου εργαζομένων, όσο και η συνέντευξη του Διοικητή της 3ης ΥΠΕ, αλλά και το δημοσίευμα της ένωσης νοσοκομειακών ιατρών & κέντρων υγείας Δυτικής Μακεδονίας, επισημαίνουν τις ενδογενείς αδυναμίες του συστήματος, στις οποίες προφανώς και πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε κεντρικό επίπεδο. Δεν είναι υπόθεση δηλαδή, μόνο ενός Διοικητή, για να δίνει λύσεις σε αυτά τα ζητήματα και για αυτό ανέφερα προηγουμένως ότι με συνεργασία, δύνανται να αντιμετωπιστούν τέτοιες καταστήσεις.
5. Επίσης ως Διοίκηση του Γ.Ν.Φ επί θητείας μου, και πάντα με τους ιατρικούς διευθυντές, το ιατρικό προσωπικό, αλλά και τη διοίκηση της 3ης Υγειονομικής περιφέρειας:
• Συμβάλαμε στην ολοκλήρωση 2 προσλήψεων ειδ. π/θ (μονίμων ιατρών) εντός του 2019.
• Φροντίσαμε να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις της παθολογικής κλινικής, κατά μία επιπλέον (από 4 σε 5)δίνοντας δηλαδή μελλοντική προοπτική, ώστε σιγά-σιγά σε βάθος χρόνου να υπάρξει πλήρης στελέχωση με αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό (πραγματοποιήθηκε τροποποίηση οργανισμού).
• Προκηρύξαμε άμεσα την κενή οργανική θέση, στην πρώτη προκήρυξη αμέσως μετά τη διαπίστωση του κενού( σημειωτέον μέχρι και πριν ένα χρόνο δεν υφίσταται κενό στην παθολογική κλινική, καθώς η τέταρτη ιατρός που αργότερα παραιτήθηκε απουσίαζε με νόμιμη άδεια ανατροφής τέκνου). Δυστυχώς το αποτέλεσμα της προκήρυξης ήταν άγονο όχι μόνο για τη Φλώρινα, αλλά και πολλά άλλα νοσοκομεία, καθώς το πρόβλημα εύρεσης ιατρών είναι αρκετά μεγάλο.
• Φροντίσαμε στο να υπάρξει πλήρη υποστήριξη και στελέχωση του Τμήματος επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) το οποίο υποστηριζόταν επικουρικά από τους παθολόγους έως τέλος του 2019,προκειμένου να είναι απερίσπαστοι οι παθολόγοι στο έργο της κλινικής.
• Ενισχύθηκε η κλινική με ειδικευόμενους γιατρούς & νοσηλευτικό προσωπικό με πόρους ΕΣΠΑ και Covid(ειδικά την περίοδο λειτουργίας COVID κλινικής) και μάλιστα υπήρξε περίοδος στην οποία υπηρετούσαν έως και πέντε ειδικευόμενοι.
• Μεριμνήσαμε με τη συνδρομή όλης της Ιατρικής Υπηρεσίας, να λειτουργήσει άμεσα και αποτελεσματικά η κλινική Covid 19, όπου όλοι οι ιατροί βοήθησαν την περίοδο Οκτ.2020-Ιαν.2021.
• Μάλιστα υπήρξαν περίοδοι οριακής ενίσχυσης με παθολόγους και πνευμονολόγους από τον ιδιωτικό τομέα.
• Η Π/Θ κλινική τόσο την περίοδο covid, όσο και γενικότερα, υποστηρίζεται και από ένα επικουρικό ιατρό, πνευμονολόγο.
• Πριν ακόμα κατατεθούν οι αναφερόμενες παραιτήσεις, είχαν ήδη δρομολογηθεί και προτεραιοποιηθεί οι ιατρικές ανάγκες με αντίστοιχη ενημέρωση της υγειονομικής περιφέρειας, όπου θέταμε στις πρώτες θέσεις, τα κενά της ειδικότητας παθολογίας.
• Εδώ και 2 χρόνια είχαμε διασφαλίσει και υπήρχαν ανοιχτές εγκρίσεις επικουρικών ιατρών Παθολογικού τομέα, ήτοι Παθολογίας- Πνευμονολογίας- Γενικής Ιατρικής, αλλά δυστυχώς δεν υπήρχαν διαθέσιμοι ιατροί(αυτό είναι το μείζον ζήτημα στη χώρα αυτή τη στιγμή).
• Ομοίως επιδιώξαμε να ενισχύσουμε την παθολογική κλινική με πρόσθετο εξοπλισμό αναπνευστικής υποστήριξης, ο οποίος υπήρξε σωτήριος την περίοδο, επιδημιολογικής έξαρσης.
• Ο διοικητής του εκάστοτε νοσοκομείου, δεν έχει δυνατότητα να προκηρύσσει τις θέσεις όταν αυτός επιθυμεί ή όταν διαπιστώνονται τα κενά, καθώς οι θέσεις αυτές προκηρύσσονται κεντρικά όταν αποφασίζει το Υπουργείο Υγείας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα κενά απαιτούν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να τρέξουν οι διαδικασίες και να γίνει η πλήρωση αυτών.
• Επίσης πότε η δεν προκηρύσσονται όλα τα κενά μαζί, αλλά τμηματικά και μέχρι να γίνει η πλήρωση μιας θέση, καθώς απαιτείται σεβαστός χρόνος, προκύπτει άλλο κενό, λόγω πχ συνταξιοδότησης – μετάθεσης – παραίτησης κ.ο.κ με αποτέλεσμα πάντα να υφίσταται εκκρεμότητες αδυναμίας και κενές θέσεις.
• Ένα νοσοκομείο είναι λειτουργικό όχι μόνο με βάση το μόνιμο προσωπικό(αυτό είναι το ιδανικό), αλλά γενικότερα και με βάση το υπηρετούν Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ανεξάρτητου της σχέσης εργασίας. Αυτό θεωρώ ήταν ένα στοιχείο που αξιοποιήθηκε στο μέγιστο επί θητείας μου, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα οποιαδήποτε προβλήματα και αδυναμίες.
6. Εν κατακλείδι θεωρώ ότι το ζήτημα αφορά κεντρικές και περιφερειακές αποφάσεις που πρέπει να είναι σε δύο επίπεδα
Α) Το ένα έχει να κάνει στη συνεργασία της Διοίκησης του Νοσοκομείου Φλώρινας και διοίκησης της 3ης Υγειονομικής περιφέρειας, όπου τη θεωρώ δεδομένη και ότι θα επιδιώξουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την περιοχή μας.
Β) Το δεύτερο έχει να κάνει:
με τη δρομολόγηση διαδικασιών προκειμένου να ενισχυθούν τα περιφερειακά νοσοκομεία και να χορηγηθούν κίνητρα στους ιατρούς να υπηρετήσουν και να τα στελεχώσουν, με δέσμευση τους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Δυνατότητα άμεσων προκηρύξουν και από τα ίδια τα νοσοκομεία.
Επίσπευση της διαδικασίας αναμενόμενης προκήρυξης.
Τέλος να αναφέρω ότι οι Διοικητές των Νοσοκομείων δεν αποφασίζουν ούτε λειτουργούν από μόνοι τους, αλλά εντός του υφιστάμενου θεσμικού Πλαισίου και των “επιταγών” και απαιτήσεων της ίδιας της πολιτείας και του Υπουργείου Υγείας.
Οι Διοικητές δεν κρίνονται από το αν ασκήσουν κατά το δοκούν, τη δική τους πολιτική ή φιλοσοφία management, αλλά μέσα στο πλαίσιο που ορίζει η πολιτεία, να βελτιώσουν και να μεγιστοποιήσουν το αποτέλεσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, με αποδεκτές τους λήπτες υπηρεσιών υγείας, που είναι οι ίδιοι οι πολίτες.
Με εκτίμηση
Χρήστος Παπούλκας
Απερχόμενος Διοικητής Γ.Ν.Φ