Ομιλία του Άδωνι Γεωργιάδη στη Φλώρινα ενόψει ευρωεκλογών (video, pics)
Στη Φλώρινα βρέθηκε για άλλη μια φορά ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ως ομιλητής σε εκδήλωση της ΔΕΕΠ Φλώρινας της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των ευρωεκλογών.
Στην ομιλία του ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε αρχικά στο θέμα της απολιγνιτοποίησης και στον λιγνίτη, στο φυσικό αέριο και στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.
Ακολούθως μίλησε για το διακύβευμα των ευρωεκλογών τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναλυτικά η ομιλία του:
«Επειδή υπάρχει ένας δισταγμός σε ορισμένους, αν πράγματι είμαι συντοπίτης σας. Λοιπόν, ο παππούς μου ήταν ο Λεωνίδας Γεωργιάδης, είχε το κεντρικό φαρμακείο στο Αμύνταιο Φλωρίνης, ο τάφος του είναι στο νεκροταφείο του Αμυνταίου, πάντα πηγαίνω και του κάνω ένα τρισάγιο όταν τα βήματα μου με φέρνουν εδώ. Ο πατέρας μου ήταν ο Σάκης ο Γεωργιάδης, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αμύνταιο, κατέβηκε στην Αθήνα τη δεκαετία του ‘60 και εγώ γεννήθηκα στην Αθήνα, αλλά όλα τα καλοκαίρια της ζωής μου στα παιδικά μου χρόνια ερχόμουν στο Αμύνταιο με τους συγγενείς, τον πατέρα μου, την αδερφή του, την οικογένεια Αθανασίου, την οικογένεια Γεωργιάδη, άρα είμαι ένας από εσάς χωρίς καμία αμφιβολία και είναι κάτι που δεν το κρύβω ποτέ στην πολιτική μου ζωή.
Μπορεί να με έχετε ακούσει πάρα πολλές φορές να λέω ότι είμαι δυτικομακεδόνας και κατάγομαι από το Αμύνταιο Φλωρίνης. Άρα μην έχετε τέτοιους δισταγμούς, δεν το κάνω για λόγους εκλογικούς λόγω ευρωεκλογών, είναι η πραγματικότητα της ζωής μου. Ο δε κ. Δήμαρχος Φλωρίνης, ο φίλος μου ο Βασίλης, καλώς γνωρίζει ότι όταν ο καλός Θεός και ο Πρωθυπουργός με οδήγησαν να γίνω Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας, μία πολύ μεγάλη θέση, και είχα στα χέρια μου το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, δηλαδή όλα τα επενδυτικά χρήματα του ελληνικού κράτους και όλους τους ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ, όσα αιτήματα ήρθαν στα χέρια μου από τη Δυτική Μακεδονία, όλα εγκρίθηκαν, μηδενός εξαιρουμένου.
Και πρέπει να πω ότι με τον κύριο Δήμαρχο Φλωρίνης είχαμε μία εξαιρετική συνεργασία, πιστεύω έχει γίνει φιλική και σε προσωπικό επίπεδο, βρεθήκαμε τόσες πολλές φορές για να λύσουμε ζητήματα. Ξέρετε, καμιά φορά οι πολίτες ακούνε ότι γίνεται ένα έργο, π.χ. το έργο του φυσικού αερίου ή η αλλαγή του έργου της τηλεθέρμανσης. Αυτό δεν λέει σε εσάς τίποτα, για να φτάσει όμως να γίνει, από πίσω έχει τεράστια δουλειά, δουλειά που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, αλλά δουλειά που πρέπει να κάνει και η τοπική αυτοδιοίκηση. Γιατί αν δεν κάνει τη δουλειά της η τοπική και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση, αγαπητέ κύριε Αντιπεριφερειάρχα, δεν μπορεί να κάνει η κυβέρνηση απολύτως τίποτα.
Εδώ έχουμε ένα παράδειγμα καλής συνεργασίας και πάρα πολλά έργα είναι εν εξελίξει και οι ευρωπαϊκοί πόροι απορροφούνται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά δεν είναι αρκετά. Και δεν είναι αρκετά γιατί η περιοχή μας βρίσκεται στο μεταίχμιο μιας πολύ μεγάλης αλλαγής. Όπως για να γεννηθεί ένα παιδί, περνάει η εγκυμονούσα γυναίκα τις οδύνες του τοκετού, μια δυσάρεστη διαδικασία αλλά που οδηγεί σε κάτι πάρα πολύ ευχάριστο, στη γέννηση ενός παιδιού, σε αυτές τις οδύνες του τοκετού βρίσκεται τώρα εγκλωβισμένη η Δυτική Μακεδονία.
Το προηγούμενο οικονομικό μοντέλο που ήταν ο λιγνίτης, πέθανε. Δεν πέθανε από τον Μητσοτάκη όπως εδώ διαρρέουν ορισμένοι. Η απόφαση του Μητσοτάκη το 2019 για την απολιγνιτοποίηση δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί, γιατί λόγω του πολέμου της Ουκρανίας πήρε αναβολή. Ακόμα λόγω αυτής της αποφάσεως δεν έχει κλείσει ούτε μια μονάδα. Η μονάδα που έχει κλείσει είναι γιατί έκλεισε ο χρόνος λειτουργίας της.
Προσέξτε τώρα, ακούω, το λέει και ο Βελόπουλος συχνά, ότι λόγω της αποφάσεως Μητσοτάκη για την απολιγνιτοποίηση χάνονται θέσεις εργασίας στη Δυτική Μακεδονία. Μέγα ψεύδος, διότι η μείωση της κατανάλωσης του λιγνίτη προηγείται της εκλογής του Μητσοτάκη στην Πρωθυπουργία. Την πενταετία 2015-2019 η ΔΕΗ μείωσε την κατανάλωση του λιγνίτη κατά 55% χωρίς να είναι πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης. Και αν θυμάστε είχαν βγάλει και τις λιγνιτικές μονάδες για να τις πουλήσουν και δεν βρέθηκε ούτε ένας ενδιαφερόμενος. Αυτά πριν γίνεται ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός.
Είναι δυνατόν να ευθύνεται ένας πρωθυπουργός για κάτι που έγινε πριν εκλεγεί; Το λέω για να καταλάβετε το μέγεθος του ψεύδους και του λαϊκισμού. Στην πραγματικότητα αυτό που έχει συμβεί είναι πάρα πολύ απλό. Λόγω της κλιματικής αλλαγής και των μεγάλων δικαιωμάτων για τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, η καύση λιγνίτη είναι πια πάρα πολύ ακριβή και όταν η ΔΕΗ πάει να παράξει ενέργεια είναι υποχρεωμένη από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία να επιλέγει πάντα πρώτα τη φτηνότερη ενέργεια, πηγαίνει από τη φτηνότερη στην ακριβότερη. Ο λιγνίτης σήμερα είναι η ακριβότερη και όσο περνάει ο καιρός θα καταναλίσκεται ολοένα και λιγότερο έως ότου φτάσει στο μηδέν. Αυτό δεν έχει να κάνει με το ποια κυβέρνηση θα έχουμε αύριο, έχει να κάνει με το ότι η γη είναι στρογγυλή. Είναι σαν τον νόμο της βαρύτητας.
Το μόνο που έκανε ο Μητσοτάκης είναι ότι σπεύδοντας να αναγνωρίσει αυτή την πραγματικότητα μπόρεσε να πείσει την Ευρώπη να δεσμεύσει για την Δυτική Μακεδονία και την περιοχή της κεντρικής Πελοποννήσου ένα τεράστιο ποσό, ύψους πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ, από χαμηλότερα τραπεζικά δάνεια και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Και αυτό το πρόγραμμα, το γνωστό σε εσάς ως ΣΔΑΜ (Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης), είναι η καλύτερη και μοναδική ευκαιρία που θα έχει η Δυτική Μακεδονία για να αλλάξει το οικονομικό της μοντέλο και να περάσει από την εποχή του λιγνίτη στην εποχή της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Και αυτό το σχέδιο μπορεί να εφαρμοστεί μόνο με κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη. Ξέρω ότι πολλοί συντοπίτες μου αυτά τα ακούνε ψιλά γράμματα και δεν πιστεύω θα γίνει τίποτα γιατί είναι φυσικό, στην καθημερινότητα του δικού σας βίου, να ακούτε πράγματα να βλέπετε ότι δεν αλλάζει κάτι στη ζωή σας και να είστε δύσπιστοι.
Σας λέω όμως σήμερα, προ των Ευρωεκλογών 2024, ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές του 2027 δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία να έρθω εδώ και δεν έχει εφαρμοστεί το ΣΔΑΜ. Το ΣΔΑΜ ωρίμασε, ήταν πάρα πολύ δύσκολο να γίνει, εγώ ως Υπουργός Ανάπτυξης συμμετείχα πολύ ενεργά στο σχεδιασμό του. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο να γίνει γιατί δυστυχώς η ΔΕΗ παρέδωσε γη την οποία δεν είχε αποκαταστήσει ως όφειλε και δεν είχε ξεκαθαρίσει τα ιδιοκτησιακά της ως όφειλε, αλλά ήθελε πολύ μεγάλη διαδικασία πριν για να φτάσει το ΣΔΑΜ να μπορεί να λειτουργήσει. Αλλά πλέον είμαστε στο σημείο της αφετηρίας και τους επόμενους μήνες και ιδιαίτερα το 2025 θα βλέπετε πάρα πολλές επενδύσεις και πάρα πολλά έργα που θα γίνονται ταυτόχρονα λόγω του ΣΔΑΜ. Και αυτή θα είναι η μοναδική ευκαιρία της Δυτικής Μακεδονίας να γυρίσει πραγματικά σελίδα και να φτιάξει μια υγιή οικονομία που θα κρατήσει τους νέους ανθρώπους εδώ και θα δώσει οικονομική ακμή και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα το κάνει.
Μην πιστεύετε λοιπόν τους λαΐκιστές που συνδέουν την ανεργία που φέρνει η πτώση της κρίσης λιγνίτη από τη ΔΕΗ από τη δήθεν απόφαση του Μητσοτάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει ούτε ένα κόμμα στην ελληνική Βουλή που να έχει να προτείνει οποιοδήποτε σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία. Γιατί αν το σχέδιο είναι να κάψουμε πάλι λιγνίτη σας λέω ότι σας λένε ψέματα. Είναι αδύνατο να κάψουμε πάλι λιγνίτη. Πρώτα από όλα γιατί αν κάψουμε λιγνίτη πρέπει να ξαναφτιάξουμε τα εργοστάσια που είναι παλιά από την αρχή δαπανώντας πολλά δισεκατομμύρια και δεύτερον γιατί κάθε φορά που η ΔΕΗ καίει λιγνίτη χάνει λεφτά αν δεν υπάρχει αγοραστής για να κάψει λιγνίτη. Όποιος σας το λέει αυτό είναι ψεύτης και το κάνει για να πάρει ψήφους.
Και πάμε τώρα στο τι διακυβεύεται την επόμενη Κυριακή αγαπητέ πρόεδρε. Κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή συγκέντρωση. Για μένα που βλέπω εδώ όλους τους φίλους μου, τον πρώην βουλευτή τον Στάθη τον Κωνσταντινίδη, τον πρώην βουλευτή τον κύριο Αντωνιάδη, τον νυν βουλευτή και καλό μου φίλο τον Σταύρο τον Παπασωτηρίου που κάναμε πολύ δουλειά και οργώσαμε την περιοχή και στην προηγούμενη περιοδεία και σε αυτή για να κάνουμε αυτό που πρέπει και όλη την ΔΕΕΠ εδώ.
Στην προηγούμενή μου επίσκεψη ήθελα να κάνουμε μια κεντρική ομιλία Πρόεδρε και κάποιοι είχατε δισταγμούς. Την απάντηση σας την έδωσε η παρουσία του κόσμου σήμερα εδώ που δεν πέφτει καρφίτσα. Διότι ο κόσμος καταλαβαίνει ότι καλή είναι η γκρίνια, καλή είναι η στενοχώρια, καλά είναι τα μηνύματα, αλλά στο τέλος της ημέρας κάποιος πρέπει να είναι στο τιμόνι αυτής της χώρας και να κρατάει το τιμόνι γερά και σήμερα ο μόνος που μπορεί είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης! Κρίνεται την επόμενη Κυριακή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα ρωτήσουν κάποιοι; Όχι, είναι η απάντηση. Πράγματι, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της κάλπης, την επομένη Δευτέρα θα έχουμε κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας. Προσέξτε όμως κάτι που δεν σας λένε, όσοι σας λένε αυτό το επιχείρημα για να μην ψηφίσετε Νέα Δημοκρατία και να στείλετε ένα μήνυμα. Είναι άλλο πράγμα η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η αρχή της δεδηλωμένης, δηλαδή οι νόμιμοι σύνδεσμοι μιας κυβερνήσεως και άλλο πράγμα είναι η κυβερνησιμότητα. Ο Αντώνης Σαμαράς είχε κυβέρνηση με δεδηλωμένη το ‘12-‘14. Αλλά η Αριστερά ήταν κάθε μέρα στους δρόμους, οι απεργίες ήταν ασταμάτητες, οι φασαρίες ασταμάτητες και η κυβερνησιμότητα πάρα πολύ δύσκολη. Τι έβλεπαν τότε οι ξένοι όταν κοιτάζαν την Ελλάδα στα δελτία ειδήσεων τους; Μια χώρα προβληματική. Και τι κάνανε; Στρίβανε και πήγαιναν αλλού.
Τι κρίνεται λοιπόν την άλλη Κυριακή; Κρίνεται η κυβερνησιμότητα, το αν δηλαδή τα επόμενα τρία χρόνια η κυβέρνηση που εκλέξαμε πέρυσι τέτοιο καιρό θα έχει την πολιτική ισχύ για να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και κυρίως θα μπορεί να στέλνει παγκοσμίως σταθερότητα πολιτικής στην Ελλάδα, σε μία εποχή πάρα πολύ δύσκολη. Είπε κάτι ο πρόεδρος εδώ της ΔΕΕΠ , θέλω όμως να το φωτίσω. Σωστό είναι αυτό που είπες Πρόεδρε, αλλά θα μου επιτρέψεις να πω και εγώ κάτι πάνω σε αυτό. Οι Κινέζοι έχουν μία παροιμία που λέει “Σου εύχομαι να μην ζήσεις σε ενδιαφέροντες καιρούς”. Γιατί; Γιατί εμείς οι ιστορικοί ξέρουμε ότι εκείνα τα σημεία που ιστορικά δείχνει μεγάλη σημασία, είναι αυτά που έχουν φασαρίες, ενώ εκείνα που έχουν γαλήνη και ηρεμία περνάνε σε δύο γραμμές σε ένα βιβλίο ιστορίας. Εμείς από ότι φαίνεται ζούμε ήδη σε ενδιαφέροντες καιρούς και εύχομαι πραγματικά να μη ζήσουμε σε εξαιρετικά ενδιαφέροντες.
Προσέξτε τι συμβαίνει στην Ευρώπη σήμερα, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις. Η Ευρώπη την επομένη των Ευρωεκλογών θα είναι σε ένα πολιτικό χάος. Άγνωστο πότε θα μπορέσει να εκλεγεί η νέα Κομισιόν εάν οι δημοσκοπήσεις που βλέπουμε αποδειχθούν και ψήφο στην κάλπη στις μεγάλες χώρες της Ευρώπης, στην Γαλλία ή στην Γερμανία που είναι εκεί και πολλοί Ευρωβουλευτές, η μεγάλη μάζα αυτών που εκλέγουν τα Ευρωπαϊκά όνειρα. Μέχρι σήμερα για να εκλεγεί η Κομισιόν γινόταν συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που είναι το μεγαλύτερο, δηλαδή το δικό μας κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, και του Σοσιαλιστικού κόμματος.
Τελευταία φορά, επειδή για πρώτη φορά αυτά τα δύο κόμματα δεν είχαν πλειοψηφία, ήταν η πρώτη φορά που δεν είχαν πλειοψηφία, χρειάστηκε να κάνουν διαπραγματεύσεις και με τους πρασίνους και με τους φιλελευθέρους. Ξέρετε ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Η λεγόμενη πράσινη ατζέντα που έβγαλε τους αγρότες στους δρόμους, γιατί για να πάρουν τη ψήφο αυτών των βουλευτών, υποσχέθηκαν στην κλιματική αλλαγή στόχους που ήταν αδύνατο να ικανοποιηθούν. Στο τσακ βγήκε η προηγούμενη Ευρωπαϊκή επιτροπή με πολύ σκληρούς όρους διαπραγμάτευσης.
Αυτή τη φορά θα είναι ακόμα πιο δύσκολο, γιατί θα πρέπει να συμμαχήσουν τα κόμματα της άκρα Δεξιάς. Κόμματα με τα οποία δεν μιλάει κανένας ούτε και θέλει να μιλήσει. Άγνωστο πόσο καιρό θα πάρει να εκλεγεί η νέα Κομισιόν. Ας ελπίσουμε όχι πολύ, γιατί την Ελλάδα δεν την συμφέρει να υπάρχει υπηρεσιακή Κομισιόν, γιατί για εμάς που θέλουμε να παίρνουμε διαρκώς Ευρωπαϊκούς πόρους για να προχωρούμε τη χώρα μας και να πλησιάζουμε οικονομικά τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο θέλουμε να λειτουργεί η μηχανή που λέγεται Ευρώπη.
Σε αυτή την αστάθεια της Ευρώπης πιστεύετε είναι καλή ιδέα η Ελλάδα να προσθέσει αστάθεια στον εαυτό της; Στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση; Ή είναι καλύτερη ιδέα να βλέπουν οι επενδυτές την υπόλοιπη Ευρώπη σε αστάθεια και μία χώρα σε σταθερότητα ώστε αυτή τη φορά αντί να φεύγουν να έρχονται μαζικά προς τα εδώ είτε ως επενδυτές είτε ως τουρίστες είτε ως οτιδήποτε άλλο. Εγώ πιστεύω το δεύτερο και αυτό θα κριθεί την επομένη Κυριακή το βράδυ στο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών! Αλλά για σταθείτε και λίγο.
Να μιλήσουμε και λίγο θετικά για τον ρόλο της κυβερνήσεως μας, γιατί θέλω να σας μιλήσω και λίγο ως αντιπρόεδρος της ΝΔ. Εγώ αισθάνομαι αγαπητέ Γιώργο και αγαπητέ πτέραρχε πολύ μεγάλη τιμή που είμαι αντιπρόεδρος της παρατάξεως. Είμαστε η παράταξη που έβαλε τη χώρα στην Ευρώπη. Και αυτό δεν είναι θεωρία. Αυτό δεν είναι μια ιστορία για να λέμε στα παιδιά μας και να θυμόμαστε τα παιδικά μας χρόνια. Αυτό είναι το κομβικότερο κομμάτι της νεοτέρης ελληνικής ιστορίας. Έχετε δει αυτή τη σκηνή στη Βουλή των Ελλήνων που ο αείμνηστος εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής βαράει το χέρι του στο βήμα και λέει η Ελλάς ανήκει στη δύση. Πολιτιστικά! Κοινωνικά! Ιστορικά! Γλωσσικά! Οικονομικά! Και φωνάζαν από κάτω όλοι ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο και έξω οι βάσεις του θανάτου. Και έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη μόνος του, ως ηγέτης της δικιάς μας παρατάξεως. Και τι κάνανε αυτοί που πήραν την εξουσία αμέσως μετά; Βγάλανε μήπως την Ελλάδα από την Ευρώπη και διώξανε τις βάσεις του θανάτου που λέγανε; Κάνανε τίποτα τέτοιο; Όχι! Μασαμπουκώσαν τα ευρωπαϊκά χρήματα και είπαν και δυο τραγούδια γιατί κορόιδευαν τον λαό όταν λέγαν έξω οι βάσεις του θανάτου και όταν λέγαν όχι στην Ευρώπη. Αλλά αν τότε δεν είχε πάρει η δικιά μας παράταξη την Ελλάδα στις πλάτες της, σήμερα που θα ήταν η Ελλάδα; Να είστε περήφανοι για τη ΝΔ, ψηφίζουμε ΝΔ με υπερηφάνεια!».
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Νίκος Ευαγγέλου, ο βουλευτής Φλώρινας Σταύρος Παπασωτηρίου, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Γιώργος Δακής και Γιώργος Μπλιούμης, ο δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης και ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Θανάσης Τάσκας.