Ψήφισμα Μελών Ε.Δ.Ι.Π. Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Τα κάτωθι υπογράφοντα μέλη του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας με την επιχειρούμενη, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε για διαβούλευση, αφαίρεση του κεκτημένου δικαιώματός μας να συμμετέχουμε στις διαδικασίες εκλογής των οργάνων διοίκησης των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.
Το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό ανήκει στο διδακτικό δυναμικό των Πανεπιστημίων και στηρίζει το εκπαιδευτικό, εργαστηριακό και ερευνητικό έργο των Ιδρυμάτων. Πρόκειται για ακαδημαϊκό προσωπικό, η πλειοψηφία του οποίου διαθέτει υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα (διδακτορικό, μεταδιδακτορικές έρευνες, δημοσιεύσεις κ.ά.), έχει αυτοδύναμο διδακτικό και ερευνητικό έργο και συμμετοχή σε επιτροπές και συλλογικά όργανα. Τα μέλη ΕΔΙΠ, αν και επιτελούν καθήκοντα σύμφωνα με τους υφιστάμενους νόμους, στερούνται της δυνατότητας εξέλιξης και κατατάσσονται μισθολογικά στην τελευταία κλίμακα του Ειδικού Μισθολογίου των ΑΕΙ, ενώ η περαιτέρω αξιοποίησή τους θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος της ποιότητας και της λειτουργίας των Πανεπιστημίων.
Παραταύτα, αντί να βελτιωθεί θεσμικά η θέση μας στα ΑΕΙ και η ισχνή συμμετοχή μας στις διαδικασίες εκλογής του Πρυτανικού Συμβουλίου -δεδομένου ότι η ψήφος μας είχε βαρύτητα 0.2- η πρόταση του νομοσχεδίου απαξιώνει πλήρως τον κλάδο μας. Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, στο άρθρο 62 που αφορά το Σώμα Εκλεκτόρων για την εκλογή Πρύτανη και Αντιπρυτάνεων στα ΑΕΙ, αποκλείονται από το δικαίωμα ψήφου τα μέλη του κλάδου ΕΔΙΠ. Αυτό απομακρύνει κάθε προοπτική ανάπτυξης, ενίσχυσης και παροχής κινήτρων για ένα μεγάλο τμήμα ακαδημαϊκού προσωπικού, που συνιστούν τα μέλη ΕΔΙΠ, και ταυτόχρονα σηματοδοτεί τον περιορισμό των δημοκρατικών συμμετοχικών διαδικασιών στα Πανεπιστήμια.
Σε αυτό το πλαίσιο, ενώνουμε δυναμικά τις φωνές μας με όλους τους κλάδους που πλήττονται από την ίδια πρόταση του νομοσχεδίου (μέλη ΕΕΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικό Προσωπικό) και διεκδικούμε την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου για τα βασικά και ουσιαστικά αιτήματα μας:
α. Δικαίωμα ισότιμης ψήφου σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.
β. Θεσμική και μισθολογική αναβάθμιση και ακαδημαϊκή εξέλιξη και αναγνώριση, όπως έχουν διατυπωθεί από την ΠΟΣΕΕΔΙΠ.