ΚΚΕ: Η συγχώνευση των ΔΕΥΑ στοχεύει στην παραχώρηση του νερού σε ομίλους
Η κυβέρνηση τρέχει με ταχείς ρυθμούς την υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα της διαχείρισης του νερού, με στόχο την παραπέρα εμπορευματοποίησή του και την εκχώρησή του στους ιδιώτες.
Αυτόν τον στόχο υπηρετεί η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή για τη συγχώνευση των 126 δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, ανεξάρτητα από τους παραπλανητικούς ελιγμούς που κάνει.
Η εξέλιξη αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά προετοίμασαν το έδαφος με την πολιτική τους, για την προσαρμογή του πλαισίου λειτουργίας της εγχώριας αγοράς για το νερό, σύμφωνα με τα αντίστοιχα πρότυπα για την απελευθερωμένη αγορά Ενέργειας.
Ο νόμος αυτός είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένος με το ευρωπαϊκό δίκαιο, για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού, της χρήσης του, των υποδομών του, των εργασιών συντήρησης δικτύου, την εκτόξευση των τιμολογίων, τον δραστικό περιορισμό της διάθεσης του νερού στον αγροτικό τομέα και την επιθετική προώθηση της εμπορευματικής και ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των επιχειρήσεων ύδρευσης. Θέτει σε προτεραιότητα την εξοικονόμηση της ζήτησης του νερού, σε αντίθεση με τη μεγιστοποίηση της δυνατότητας προσφοράς του σε κάθε υδατικό διαμέρισμα. Εστιάζει στη λεγόμενη “ανάκτηση του περιβαλλοντικού κόστους” στην ενιαία τιμολόγηση για κάθε χρήση (είτε για 5* ξενοδοχεία είτε για νοσοκομεία και σχολεία) και στην αύξηση της τιμής όταν αυξάνεται η κατανάλωση.
Με τον μανδύα της προστασίας του υδάτινου περιβάλλοντος και της καλής κατάστασης των υδατικών σωμάτων, μεθοδεύεται η αύξηση της τιμολόγησης του νερού, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα και στην κατανάλωση στις πόλεις. Γι’ αυτό προβλέπει κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση των δημοτικών επιχειρήσεων με τους κοινοτικούς κανόνες κοστολόγησης και τιμολόγησης του νερού.
Η πρόθεση της κυβέρνησης για τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ στοχεύει στη δημιουργία επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας, για να επιταχύνει και θωρακίσει νομικά την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για την εμπορευματοποίηση του νερού, την παραχώρηση της διαχείρισής του στους επιχειρηματικούς ομίλους, στους διάφορους εργολάβους εξασφαλίζοντας ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Ακόμα χειρότερη κατάσταση θα διαμορφωθεί και για τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ. Θα αυξηθεί η εντατικοποίηση της εργασίας και οι σχετικοί κίνδυνοι, θα χτυπηθούν οι εργασιακές σχέσεις. Ήδη, λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, μια σειρά από λειτουργίες και εργασίες περνάνε στους ιδιώτες εργολάβους και σε διάφορες εταιρείες και αυτό θα ενταθεί.
Με την “απελευθέρωση” της Ενέργειας, έργο όλων κυβερνήσεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, η οποία μετατράπηκε σε χρηματιστηριακό προϊόν, το κλείσιμο των εργοστασίων λιγνίτη, αντί για τον εκσυγχρονισμό τους, την εξάρτηση από το πανάκριβο φυσικό αέριο, εκτόξευσαν τα ήδη πανάκριβα τιμολόγια ρεύματος που πληρώνουν οι ΔΕΥΑ της χώρας.
Χρεώνονται ακριβότερα για την ηλεκτροδότησή τους απ’ ό,τι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, σχεδόν τριπλάσιο ρεύμα, αρνούμενες διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις να εντάξουν τις ΔΕΥΑ στο βιομηχανικό τιμολόγιο για αντίστοιχης ισχύος εγκαταστάσεις.
Είναι συνειδητή πολιτική απαξίωσης των ΔΕΥΑ και της υποχρηματοδότησής τους, χωρίς τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να στρωθεί πιο εύκολα ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση και του νερού. Έτσι αντιλαμβάνονται τη λεγόμενη εξυγίανση των ΔΕΥΑ.
Πρόκειται για πολύ αρνητικές εξελίξεις, με τις ανάγκες των πολλών για νερό ποιοτικό, σε επάρκεια και σε χαμηλή τιμή να θυσιάζονται μπροστά στους διάφορους ομίλους που θέλουν να κερδοσκοπήσουν. Οι σχεδιασμοί αυτοί, που θα οδηγήσουν σε εκτόξευση της τιμής του νερού και των άλλων υπηρεσιών, σε χαμηλότερης ποιότητας νερό, υπηρεσίες, έργα, θα έχουν πολύ αρνητικά αποτελέσματα για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά και για τα δικαιώματα των εργαζομένων των ΔΕΥΑ και δεν πρέπει να περάσουν.
Το ΚΚΕ επιμένει ότι το νερό είναι κοινωνικό δικαίωμα, δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα. Είμαστε ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού και τις ιδιωτικοποιήσεις, για τη διασφάλιση φθηνού, ελεγμένου, ποιοτικού νερού για τον λαό, για την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, για να μην υπάρξει καμιά διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, για αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού με κατάλληλα έργα, την εξασφάλιση της επάρκειάς του χωρίς χαράτσια στην αγροτική παραγωγή, για δραστική μείωση των τιμολογίων, την κατάργηση του ΦΠΑ στην τιμή του νερού, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα, κατάργηση των εργολάβων.
Το ΚΚΕ έχει καθαρή θέση: Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει απαλλαγή από τους νόμους της αγοράς και του καπιταλιστικού κέρδους. Νερό, μονάδες επεξεργασίας, δίκτυα, άρδευση, αποχέτευση να γίνουν κοινωνική κρατική ιδιοκτησία, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την προστασία του περιβάλλοντος. Προϋποθέτει όμως ριζικά διαφορετική οργάνωση της οικονομίας, με τις υποδομές και τους υδάτινους πόρους να αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, με κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής και ενιαίο φορέα διαχείρισης όλων των υποδομών. Για να σταματήσει το νερό να αποτελεί εμπόρευμα και να κατοχυρωθεί πραγματικά ως κοινωνικό αγαθό, ως κοινωνικό δικαίωμα.