Τα κυριότερα αιτήματα των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων σε κεντρικό αλλά κυρίως σε τοπικό επίπεδο
Προς:
Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας κ. Τάσκα Αθανάσιο
Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χαρούμενο Πασχάλη
Δήμαρχο Αμυνταίου κ. Λιάση Ιωάννη
Αντιδήμαρχο Φυτικής, Ζωικής Παραγωγής & Αλιείας κ. Παναγιωτίδη Γεώργιο
Κύριοι,
Στις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις αναδείχθηκαν χρόνια προβλήματα του αγροτικού χώρου. Το κόστος παραγωγής τα τελευταία έτη είναι δυσβάσταχτο σε σχέση με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι τιμές πώλησης είναι κατώτερες του κόστους παραγωγής. Τα τελευταία 20 έτη, το αγροτικό κίνημα και σε συνεταιριστικό αλλά και σε συνδικαλιστικό επίπεδο, ζητάει τιμές που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερες από το ετήσιο κόστος που χρειάζονται τα αγροτικά προϊόντα για να παραχθούν.
Το ενεργειακό κόστος (είτε αυτό είναι ρεύμα είτε πετρέλαιο) , επιβαρύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Ζητάμε επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου βάσει των τιμολογίων αγοράς του και όχι βάσει των εικονικών δεικτών κατανάλωσης ανά καλλιέργεια. Ζητάμε για το αγροτικό ρεύμα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα και πληρωμή τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο, όπως ακριβώς γινόταν έως το 2023.Ζητάμε πρόσβαση στα δίκτυα της Δ.Ε.Η. ώστε να μπορούμε να δημιουργήσουμε φωτοβολταϊκά συγκροτήματα για την παραγωγή του ρεύματος την οποία καταναλώνουμε, μέσω συνεργατικών σχημάτων ώστε να προκύπτει μειωμένο κόστος εγκατάστασης των μονάδων αυτών.
Τα κυριότερα προβλήματα της περιοχής είναι τα κάτωθι:
Η συνδεδεμένη ενίσχυση για τον αραβόσιτο, δίνεται εδώ και 3 έτη σε όλη της Ελλάδα εκτός της Δυτικής Μακεδονίας. Ζητάμε να καταβληθούν ενισχύσεις τριών ετών και πλέον από εδώ και στο εξής οι εκτάσεις να είναι επιλέξιμες για την παραπάνω ενίσχυση.
Τα οπωροφόρα δέντρα της περιοχής όπως και τα οινοστάφυλα επέστησαν μεγάλες ζημιές το 2023 κατά την περίοδο της συγκομιδής τους από παρατεταμένες βροχοπτώσεις (υπάρχει και σχετική μελέτη από την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Φλώρινας σε συνεργασία με τον ΕΛ.Γ.Α. Δυτικής Μακεδονίας). Ζητάμε να αποκατασταθεί άμεσα η παραπάνω ζημία των παραγωγών μας.
Ο παρατεταμένος καύσωνας, άνω των 100 ημερών, το καλοκαίρι του 2024, είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής άνω του 30% σε όλες τις καλλιέργειες. Τα οπωροφόρα δέντρα, τα οινοστάφυλα αλλά και όλες οι αροτραίες καλλιέργειες, όπως ο αραβόσιτος, τα δημητριακά, η μηδική αλλά και οι υπόλοιπες, υπέστησαν μείωση της παραγωγής άνω του 50%. Ζητάμε να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή (βάσει τιμολογίων παραγωγής και πώλησης των αγροτικών προϊόντων) για να δοθούν δίκαιες και αντικειμενικές αποζημιώσεις. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και με την ζωική παραγωγή που εκτός από την μείωση της παραγωγής ,υπήρξε και αύξηση του κόστους παραγωγής και της αγοράς ζωοτροφών λόγω της ξηρασίας (στη Δυτική Μακεδονία η κτηνοτροφία είναι σχεδόν στο σύνολο της σε ποιμενική μορφή).
Ζητάμε να στηρίξετε τα παραπάνω δίκαια αιτήματα μας, ώστε στα τοπικά προβλήματα να δρομολογηθούν λύσεις.
Για τον Αγροτικό Σύλλογο Δήμου Αμυνταίου,
Κρητικού Διαμαντούλα,
Πρόεδρος Α.Σ.Δ.Α.